TABLETS Y SMARTPHONES ANDROID PARA NIÑOS Y PERSONAS MAYORES

La nova generació de telefonia i computació mòbil ens ha dut el món dels ordinadors a la palma de la nostra mà. Això ens ha obert un munt de possibilitats però també ens ha complicat més la vida i ha distret i desviat la nostra atenció des de la vida real a la vida virtual.

Entre els inconvenients dels smartphones i tablets, podem trobar els següents:
 • Moltíssimes opcions de configuració que ens pot dur facilment a equivocar-nos
 • Duració molt limitada de la bateria que ens fa molt depenent de la càrrega constant del dispositiu
 • Atenció constant de la nostra ment als estímuls, missatges, avisos, etc. que ens pot dur a un cert stress

Per aquestes i altres raons, se m'ha ocorregut oferir una senzilla manera de configurar tablets i telèfons mòbils Android per a persones que no volen complicacions adients en la seua vida, ja siga perquè volen que la seua atenció mental estiga més connectada a la vida real o que, simplement, no siguen o puguen ser capaços d'assimilar tantes opcions de configuració o d'utilització del dispositius portables actuals. L'ultim cas sol ser habitual en el cas de xiquets i persones majors.

Les característiques que haurien de tindre, doncs, aquests dispositius adaptats, serien:

 1. Reducció del nombre d'opcions disponibles d'utilització
 2. Restricció de l'accés a les opcions de configuració
 3. Configuració segura davant possibles abusos i exposició a continguts inadequats

En el mercat es poden trobar ja dispositius Android especificament adreçats a nens i persones majors. No obstant això, els preus dels mateixos solen ser una mica més alts que el dispositius genèrics a banda de tindre probablement una limitació permanent per defecte i de les seues possibilitats de configuració. La solució que, per tant, propose aci es la de adaptar els telèfons mòbils i tablets Android genèrics per al seu ús per persones majors, nens o persones que no volen complicacions innecessàries en la seua vida. Per a aconseguir aquest objectiu, instal·larem les 3 aplicacions gratuïtes següents: (Evidentment, hi ha multiples aplicacions que s'empren per a el mateix. Ací propose simplement un possibilitat que funciona bé)

1. Reducció de les opcions del menú principal del dispositiu: Launcher 8 (de Timo Kujala)

Launcher 8 es una aplicació que ens permet configurar una serie de lloses (botons cuadrats o tiles) d'un tamany suficientement gran i visible que ocupen tota la pantalla del menú principal del dispositiu (per cert, aquestes lloses estan copiades de Windows Phone 8). Encara que seria possible accedir a altres opcions de configuració, no seria necessari per a l'ús habitual del dispositiu. Un aspecte important ací es que la configuració de lloses (tiles) ha d'estar protegida davant la modificació involuntaria de l'usuari. Així doncs, els passos de configuració serien:

 • Instal·lar l'aplicació des de Google Play: https://play.google.com/store/apps/details?id=info.tikusoft.l8
 • Arrencar l'aplicación Launcher 8, configurar les lloses o botons d'opcions que ens interessa oferir a l'usuari i, molt important, deshabilitar al final la possibilitat de modificar la disposició final de les lloses o botons.
 • Configurar Android perquè quan arrenquem el dispositiu, es passe directa i immediatament el control menú principal Launcher 8 que acabem de configurar. Això es faria en [Ajustes-> Inicio]
Launcher 8

2. Restricció d'accés a les opcions de configuració del dispositiu: AppLock (de DoMobile Lab)

 • Instal·lar l'aplicació des de Google Play: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.domobile.applock
 • Accedir a l'aplicació AppLock i deshabilitar totes les aplicacions i configuracions que no volem siguen accessibles a l'usuari i, molt important, establir una contrasenya d'accés a la aplicació AppLock perquè l'usuari no puga tornar a habilitar les aplicacions i configuracions configurades.
Ajustes de App Lock

3. Instal·lació de aplicacions específiques

Ara podem ja instal·lar les aplicacions que vullguem en funció de l'ús que l'usuari (siga una persona gran o xiquet) li donarà.

Opcionalment podríem restringir també els continguts permesos en la navegació per Internet (per al cas de mòbils que gastaran xiquets) mitjançant aplicacions de control parental.